Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 2006 yılından bu yana yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile tarihi yarımadada büyük bir değişim yaratan OPET, “2018 Uluslararası Troya Yılı”nda; tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan ve Troya ören yerine en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nün fiziksel ve sosyal değişimini içeren çalışmalarını tamamladı. Çanakkale Valiliği ile 21 Kasım 2017 tarihinde imzalanan protokol ile başlayan proje ile Tevfikiye Köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları, figürleri, tarihi ve mitolojik değerleri ile açık hava müzesi niteliğinde arkeo- köye dönüştürüldü.
OPET Tevfikiye Arkeo-köy’ün, dünyanın yakından tanıdığı, destanlarla anılan ve ülkemizin sahip olduğu en önemli tarihi miraslardan biri olan Troya Antik Kenti’ne yapılan ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapılabileceği ve Troya tarihinden izler taşıyan bir köy haline getirilmesi amaçlandı. Köyün bir yandan restorasyonu devam ederken diğer yandan da Çanakkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle farklı başlıklarda kurslar başlatıldı ve bölgede sosyal yaşam kalitesi yükseltildi. Tevfikiye bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere en iyi hizmeti verebilecek duruma getirildi.
Tevfikiye Arkeo-Köy Projesi başlangıcında Tevfikiye Köyü halkıyla bir sosyolojik bir anket çalışması gerçekleştirildi. Bu araştırma ile köy halkının sosyo-ekonomik, demografik bilgileri derlendi, Troya’ya ilişkin görüşleri, beklentileri, kurs talepleri ve destek verecekleri konularda görüşleri alındı.
Araştırma sonuçlarına göre;
- Tevfikiye Köyü halkı köylerine pek ziyaretçi gelmediğini bunun değişmesini arzuladıklarını,
- Troya savaşı ve ören yeri hakkında daha çok bilgi sahibi olmak istediklerini,
- Köylerinin bir Troya köyüne dönüşmesini beklediklerini,
- Tevfikiye Arkeo-Köy Projesi ile ilgili umutlu, iyimser ve heyecanlı olduklarını,
- Özellikle el sanatları, işletmecilik, pansiyonculuk ve aşçılık kurslarına katılmak istediklerini bildirdiler.
Ardından projenin takibi ve köy halkının projeye desteğini sağlamak amacıyla bilgi ve beceri sahibi; beş kadın, beş erkek köy sakininden oluşan köy muhtarı, köy imamı ve köy öğretmeninin de doğal üyesi sayıldığı “Köy Komitesi” kuruldu. Bu komite haftalık toplantılar düzenleyerek projeyle ilgili görüş alışverişinde bulunarak halkı teşvik etmek ve koordinasyonu sağlamak üzere düzenli çalışmalarda bulunmaya devam ediyor.
Anlat Troya Projesi'nin detaylarına anlattroya.com adresinden ulaşabilirsiniz.
OPET Tarafından Köyde Neler Yapıldı?
- Köyün giriş yolu ve çevresi düzenlendi.
- Köy kahvesi, düğün salonu ve sağlık ocağında “Troya 6” dönemi konseptine göre mimari yenileme çalışmaları yapıldı.
- Köy meydanında yer alan düğün salonu, müze ve kültür sanat merkezine dönüştürüldü.
- 1895 yılında İntepe/ Erenköy’lü olan Rum bir usta tarafından tamamı Troya Ören Yeri’nden alınan taşlarla inşa edilen tarihi köy camisi yine Troya döneminin doğal taşlarıyla aslına uygun şekilde restore edildi.
- Geniş Troya ovasına hakim noktada konumlanan ve Troya Meydanı olarak adlandırılan meydan seyir alanı olarak düzenlendi. Bu meydana Troya dönemi kahramanlarının ( Sarpedon, Priamos, Paris, Helen, Hektor, Homeros, Akhilleus, Agememnon, Aias,Patroklos, Odysseus) büstleri konuldu.
- Köy meydanına Mustafa Kemal Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet heykelleri yerleştirildi.
- Köy kahvesinin bahçesinde bulunan bina, Troya evi konseptinde yenilendi.
- Troya Meydanı ve cami arasında kalan boş alana peyzaj uygulandı ve minyatür bir şelale oluşturuldu.
- Köy içinde yer alan ve kullanılmayan eski köy okulu pansiyona dönüştürüldü. Pansiyon isletilmeye başladı ve çok sayıda misafir ağırlamaya devam ediyor.
- Köyün genelinde peyzaj çalışması yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç ve Peyzaj A. Ş. tarafından yöreye bağışlanan ve akasya, servi, zakkum, ardıç, çınar, erguvan, gül, hanımeli, yasemin ve sardunyadan oluşan toplam 14 bin 800 adet bitki dikimi yapıldı.
- Köy kahvesi ve düğün salonunda yer alan tuvaletler, OPET standartlarına göre yenilendi.
- Köydeki binalara boya desteği verilerek mülk sahiplerinin evlerini boyaması ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi derstği ile ‘Troya’ ruhuyla örtüşecek şekilde belirlenen desen, renk ve motiflere göre evlerini boyaması ve bakımını yapması sağlandı.
- Estetiği bozan görüntüler düzenlendi, evlerin etrafına çiçeklendirme ve ağaçlandırma yapıldı.
- Köy girişindeki satış stantları yenilendi.
- Köye, su sebili, bank ve çöp tenekesi gibi şehir mobilyaları yerleştirildi.
- Köye yönlendirme yapan ve tanıtan tabelalar uygun noktalara konuldu.
- Köyde kullanılmayan atıl durumdaki evler, komple bakımdan geçirilerek atölyelere dönüştürüldü.
- Tevfikiye Köyü halkına yönelik Çanakkale Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile kurslar düzenlendi. Kursların ilk etabı tamamlandı. Şubat ayında başlayan kurs programı kapsamında hafta içi her akşam 5’er saat, hafta içi iki gün gündüz 8’er saat olmak üzere toplam 964 saat eğitim verildi. Temiz Tuvalet ve Hijyen, Girişimcilik, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Diksiyon, İş ve Sosyal Hayatta İletişim, Kişisel Gelişim, Meslek Etiği, İngilizce, Turistik ve Hediyelik Eşya Yapımı, Kırsal Turizm Etkinlikleri, Gümüş Kazaz Örücülüğü, Kitre bebek Yapımı başlıklarında düzenlenen kurslara 6 erkek, 64 kadın olmak üzere köy halkından toplam 70 kişi katıldı. Ayrıca pansiyonculuk yapmak isteyen köy halkı için de Kültür Bakanlığı İl Kültür Müdürlüğü desteğiyle pansiyonculuk kursu gerçekleştirildi.
- Çanakkale Valiliği tarafından içme suyu ve kanalizasyon alt yapı çalışmaları, telefon kablolarının ve elektrik hatlarının yer altına alınma çalışmaları, doğal granit taşla köy içi yolların kaplanması, çevre ve meydan düzenlemeleri yapıldı. Çevre yolların düzenlemeleri gerçekleştirildi.
- OPET antik çağın tatlısı “Globi”yi sahiplenerek “Çanakkale Troya Tatlısı” adıyla bölgeye armağan etti. Çanakkale’deki restoran ve otellerin mönüsüne eklenen tatlının reçetesi ve tarifi düzenlenen atölye Çanakkale’deki otel ve restoranların şefleriyle paylaşıldı.
- OPET’in ana sponsor olduğu 6. Çanakkale Bienali kapsamında Tevfikiye köyündeki özgün mekanlar, bienal sergilerinin yanı sıra film gösterimlerine ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yaptı.