Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’ın, Türkiye’nin en değerli ve en güçlü markaları 2020 raporuna göre, OPET Petrolcülük A.Ş, 570 milyon dolarlık marka değeriyle Türkiye akaryakıt dağıtım sektörünün en değerli ve en güçlü markası oldu. OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca: “Sektörün büyük oyuncuları arasındaki tek yerli şirket olarak standartları belirleyen, hep daha fazlasını sunan ve fark yaratan bir marka olduk. Yaşanan küresel salgına rağmen, hizmet kalitemiz ve müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımımızla aralıksız hizmet vermeye devam ediyoruz. 20 yıldır devam eden Temiz Tuvalet Kampanyamız ile temizlik ve hijyen konusunda istasyonlarımızda önemli bir standart sağladık ”dedi.
Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'ın araştırmasına göre OPET Petrolcülük A.Ş, akaryakıt dağıtım sektöründe "Türkiye'nin en değerli ve en güçlü markası" oldu. En Değerli İlk 100 marka sıralamasında 14’üncü sırada yer alan ve geçen yıla göre marka değerini yüzde 57 artıran OPET, 570 milyon dolarlık marka değerine ulaştı. Türkiye’deki ‘En Güçlü Markalar’ sıralamasında ise geçen yıla göre bir sıra yükselerek 4’üncü sırada yer aldı. OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Tüm dünyayı etkileyen ve sektörümüzde de satış hacminde önemli düşüşe yol açan Covid-19 salgınına rağmen, müşteri memnuniyeti odaklı hizmet kalitemiz, esnek karar alma kabiliyetimiz ve yapılmayanı yaparak fark yaratan yaklaşımlarımızla, sektörün en hızlı ve istikrarlı büyüyen şirketiyiz. Bugüne kadar Türkiye’nin yakından takip ettiği ve büyük bir değişim yaratan Temiz Tuvalet Kampanyamız ile temizlik ve hijyen konusunda istasyonlarımızda önemli bir standart sağladık. 20 yıl önce başladığımız ve tuvaletlerimizi hijyen açısından en uygun hale getirdiğimiz bu projenin, insan hayatındaki önemi ve yarattığı fark yaşadığımız salgın günlerinde daha da çok ortaya çıktı. “Kadın Gücü” projemiz her geçen gün daha hızla büyüyor ve mesleğin cinsiyeti olmadığı algısının toplumsal düzeyde benimsenmesini sağlıyor. Öte yandan Yeşil Yol, Örnek Köy, Tarihe Saygı ve Trafik Dedektifleri Projelerimiz ve Troya bölgesindeki çalışmalarımız ile ülkemize değer katmaya devam ediyoruz. 2019 yılında sektörümüz bir önceki yıla göre neredeyse hiç büyümezken toplam beyaz ürünler olarak değerlendirdiğimizde, şirketimiz %7 oranında büyüyerek %19 pazar payına ulaştı”.
OPET istasyonlarında araçların her türlü gereksinimini karşılarken, tüketicilerin her türlü ihtiyacı bir arada bulabilecekleri çözümler yarattıklarını belirten Cüneyt Ağca şöyle devam etti:
“Önceki yıl istasyonlarımızı müşterilerimiz için keyifli mola verebilecekleri ve dinlenebilecekleri birer yaşam alanı haline getirmek amacıyla başlattığımız Ultramarketlerimiz ile salgın döneminde de müşterilerimizin ihtiyaçlarına yanıt verdik. Opet istasyonları, yoğun trafikte ya da yolculuk sırasında; tazelenme, yenilenme ve her türlü ihtiyacın karşılanacağı uğrak noktalarına dönüşüyor. “In bakery by Divan”, “Koçtaş”, “Starbucks on the go”, “Lipton”, “Dardanel Mister No”, “Rossmann”, “Automix”, “TTec” ve “Ultra Toys” gibi alanlarının en iyi markalarıyla işbirliği yaptık. İstasyonlarımızın, temizlik ve hijyen standartları her zaman olduğu gibi hassas bir şekilde takip edilmeye devam ediliyor. Market içinde sarı bant uygulaması ile sosyal mesafeye uygun bekleme alanları ve yönlendirmelerle hareket ediliyor. Bütün tedbirlerimizi bayilerimiz ile sürekli iletişim halinde uyguluyoruz. Tüm bu kararlılığımızın ve faaliyetlerimizin sonucu olarak Brandfinance 2020 Turkey Araştırması’nda ülkemizin en değerli 20 markası arasında yer aldık. Araştırma sonuçlarına göre sektörümüzün en değerli ve en güçlü markasıyız. Bu güzel gelişmeler işlerimizi tüketici odaklı ve bütünsel yapma yolunda itici bir güç olarak bizleri daha çok motive ediyor. Bundan sonrası için de aynı inanç ve azimle tüketicimizle bağ kurmaya ve güven içeren marka vaadimizle çalışmalarımıza devam edeceğiz Biz ülkemize olan sevgimiz, müşterilerimizle kurduğumuz bağ ve Türkiye’nin en sevilen akaryakıt dağıtım markası olarak Brand Finance tarafından Türkiye’nin en güçlü markaları arasında olmaktan da ayrı bir mutluluk duyduk. Bu çıtayı daha da yukarı çıkarmak da hedeflerimiz arasında. ”
Araştırmanın Metodolojisi
Brand Finance, bu yıl 10 farklı sektör için 29 ülkede 18 yaş üzeri internetten erişilebilen 50 bin kişiyi kapsayan özgün bir pazar araştırması gerçekleştirdi. Sıralama tablolarında yer alan markaların değerini ISO 10668 standardı doğrultusunda, “Hak Bedeli” yöntemi ile hesaplayan Brand Finance, bir lisansörün markasını açık pazarda lisanslayarak elde edeceği kazanç esasından hareketle şirketin elde ettiği hasılata hak bedeli uyarlayarak net marka değerine ulaşıyor. İtibar, inovasyon, güven, duygusal bağ, tavsiye, kalite, farkındalık kavramları doğrultusunda ölçüm yapan araştırmada kullanılan ‘Marka dönüşüm hunisi’ bir markanın gücünün nasıl satışa dönüştüğünü ortaya çıkarıyor. Brand Finance; pazarlama yatırımları, göreceli ağırlık ve performans ölçümlerini kullanarak markanın gücünü hesaplıyor. Her endüstri için, satın alma kararında markanın önemini yansıtan hak bedeli aralığı ve hak bedeli oranı tespit ediliyor. Markanın gücü skoru, hak bedeli aralığına uyarlanırken şirket hasılatı içerisinde markaya ait payın tespiti gerçekleştiriliyor. Geçmiş hasılat, sermaye piyasası analistleri tahminleri ve ekonominin büyüme oranları dikkate alınarak gelecekteki hasılatın tespiti de ölçümleniyor. Sonrasında ise markaya ait hasılatın tespiti için hak bedeli oranı gelecekteki hasılata uyarlanıyor.
Brand Finance Hakkında
Dünyanın önder bağımsız marka değerleme danışmanlık şirketi Brand Finance, 1996 yılında kuruldu. Brand Finance’ın amacı ‘pazarlama ile finansman arasında köprü’ kurmaktır. 20 yıldan daha uzun bir süredir her türden şirket ve organizasyonun markaları ile finansal sonuçlar arasında ilişki kurmasına yardımcı olan kuruluş, her yıl 5 bin aşkın markayı ülke ve sektör bazında sıralayarak yılda yaklaşık 100 rapor yayınlıyor.